Vajinismus, bir kadının vajinasının kaslarının tampon girdiğinde veya cinsel birleşme esnasında sıkışması veya spazm oluşturmasıdır. Hafif rahatsızlıktan oldukça acıya kadar değişebilir.
Vajinismus, pelvik taban kaslarında oluşan kas spazmı içermekte olan bir problemdir. Vajinismus terimi tek başına daha az kullanılır. Bunun yerine, DSM-5 durumu genito-pelvik ağrı/penetrasyon bozukluğu altında sınıflandırır. Bu ifade, vajinismus da dahil olmak üzere vulvovajinal sorunların bir takımyıldızını tanımlar.
GPPPD, cinsel ilişkide bulunmayı, jinekolojik muayeneden geçmeyi veya tampon yerleştirmeyi ağrılı, zor veya imkansız hale getirebilen karmaşık bir durumdur.
Vajinismus, disparoni olarak da bilinen ağrılı cinsel ilişkinin olası nedenlerinden yalnızca biridir. Vajinismusun farklı formları vardır ve semptomlar bireyler arasında farklılık gösterir. Ağrı hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve farklı duyumlara neden olabilir. Vajinismus, duygusal sebeplerden, tıbbi sebeplerden ya da her iki durumu da içeren sebeplerden kaynaklanabilir. Fiziksel ve duygusal egzersizleri bir arada bulunduran tedaviler genellikle etkili olmaktadır.
Vajinismus ne kadar şiddetliyse tedavisi o kadar zor olabilir. Ancak, durum tedavi edilebilir.
2021 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, birincil vajinismusu olan deneklerin tedaviden sonra ağrısız cinsel ilişkiye girebildiğini buldu. Başarı oranı, durumu daha şiddetli olanlar için sadece biraz daha düşüktü.
İki ana vajinismus türü vardır.
Birincil
Bu, bir kadının cinsel ilişki sırasında ağrı çektiği veya vajinalarına hiçbir zaman hiçbir şey temas ettiremediği zamandır. Ömür boyu vajinismus olarak da adlandırılır.
İkincil
Bu, bir kadının daha önce ağrısız cinsel ilişki yaşadığı, ancak daha sonra zor veya imkansız hale geldiği zamandır. Edinilmiş vajinismus da denir.
Ağrılı cinsel ilişki (disparoni) genellikle vajinismusun ilk belirtisidir. Ağrı sadece penetrasyonla olur. Genellikle çekildikten sonra geçer, ancak her zaman değil.
Vajinismusu olan birçok kadın, doktor muayenehanesinde tampon takarken veya pelvik muayene yaparken de rahatsızlık hisseder.
Vajinismusun diğer belirtileri şunlardır:
Bu semptomlar istemsiz bir şekilde ortaya çıkmaktadır ve bir kadın etkin bir tedavi görmeden bu durumu kontrol edemez.
Doktorlar vajinismusun tam olarak neden olduğunu bilmiyorlar. Genellikle endişe veya cinsel ilişki korkusuyla bağlantılıdır. Ancak hangisinin önce geldiği, vajinismus mu yoksa kaygı mı olduğu her zaman net değildir.
Bazı kadınlar her durumda ve herhangi bir nesneyle vajinismusa sahiptir. Diğerleri, sadece belirli durumlarda, örneğin bir partnerde olduğu gibi. Veya cinsel ilişki ile olabilir ama tamponla veya tıbbi muayene sırasında olmayabilir.
Enfeksiyon ya da kuruluk tarzındaki diğer bazı sağlık problemleri de ağrılı cinsel ilişkiye sebep olabilir. Buna neyin sebep olduğunu bulmak için bir doktora görünmek önemlidir.
Doktorunuz belirtileriniz, tıbbi ve cinsel geçmişiniz hakkında sorular soracaktır.
Ağrıya neden olabilecek diğer sağlık koşullarını aramak için bir pelvik muayene yapacaklar. Muayeneyi tolere edebilmeniz için biraz tedaviye ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz mümkün olan en yavaş ve nazik şekilde hareket ederek yapılan her uygulamayı en ince ayrıntısına kadar sizlere açıklayacaktır.
Vajinismuslu kadınlar vajina çevresindeki kasları kontrol etmeyi ve gevşetmeyi öğrenmek için evde egzersiz yapabilirler. Buna aşamalı duyarsızlaştırma denir.
İlk olarak, idrar yaparken akışı durdurmak için kullandığınız kasları sıkarak Kegel egzersizleri yapın:
Bir seferde yaklaşık 20 Kegel yapın. Bunları günde istediğiniz kadar yapabilirsiniz.
Tedavi eden hekim tarafından bazı bilgilendirmeler ve danışmanlık yapıldıktan sonra kişiye göre egzersizler uygulanır. Tedavisi %100 mümkündür. Vajinismus bir erteleme hastalığıdır..Sakın ertelemeyin mutlaka tedavisini olun..