Rahmin Alınması

Rahmin Alınması

Rahmin Alınması

Histerektomi, rahmin alınması işlemidir. Yani kadının ana üreme organı olarak da bilinen, bebeğin içine yerleştiği, giderek büyüdüğü, doğum öncesi ya da doğum sonrasındaki dönemlerde de normal adetin görüldüğü organın tamamen alınması, yani diğer bir anlamı ile de kadının üreme özelliğinin sonlanmış olması anlamına gelir. Pek çok farklı nedenden dolayı yapılabilen rahim alınma ameliyatı jinekolojik olarak sıkça yapılan cerrahi işlemler arasında yer alır. Rahim alınma ameliyatı ise, hastanın ve hastalığın durumuna göre farklı pek çok teknikle yapılabilir.

Rahim Alınması (Histerektomi) Ameliyatı Nedir?

Kadınlarda çok sık görülen miyomlar, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekiyor. Bu durum ise, kadınlar için menopoz süreci ve cinsel yaşam ile ilgili pek çok soru işaretini yanında getiriyor. Ama yüksek cerrahi deneyim ve gelişen teknolojiler sayesinde oldukça konforlu bir ameliyat süreci geçirmek ve sonrasında da sağlıklı bir hayata kavuşmak da mümkün olabiliyor. Rahim alınma ameliyatı rahmin yani uterusun vajinal yoldan ya da karından çıkarılması ameliyatına denir.

Rahim Alınması Ameliyatı (Histerektomi) Hangi Durumlarda Yapılır?

Rahmin alınması ameliyatının gerçekleştirilmesinin pek çok farklı nedeni olabilir. Bazı kişilerde ise, miyomlardan başlayan kanser hastalıklarına kadar giden farklı nedenleri bulunur. Aynı zamanda neden bulunamasa bile, şiddetli kanamaların neden olduğu bazı tablolarda yine rahmin alınması söz konusu olabilir. Genellikle de tüm dünyada rahmin alınmasını en sık nedeni ise, miyomdur. Çünkü miyomlar normal şartlarda ilaçla kolay kolay tedavi edilemez. Bu nedenle de rahmin alınması ile miyomlardan kurtulmak mümkündür. Aynı zamanda bunun dışında rahim kanseri ya da 45’li yaşların üzerinde olan kişilerin üreme fonksiyonu sona erdikten sonra yumurtalıklarında herhangi bir sorun bulunan hastalarda cerrahi işlem uygulanırken rahimle birlikte alınabilir.

Rahim alınma ameliyatı ise, genel olarak şu hastalıklarda yapılır;

-Yumurtalık kanseri (over)

-Rahim ağzı (Serviks) kanseri

-Rahim kanseri

-Adenomyozis (Çikolata kistinin rahimde görülme şekli),

Şiddetli kanama ya da ara kanama yaşanması durumlarında ameliyat gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda da şiddetli kanama ya da ara kanama miyom kaynaklı olabilir.

Miyom ya da miyomum neden olduğu basınca bağlı olarak, bel ağrıları, idrar yapamama, kabızlık problemleri, sık sık idrara çıkma ya da idrar kaçırma gibi durumlarla da belirti gösterir.

Vajinadan dışarı çıkacak bir şekilde rahim sarkması yaşanması gibi farklı durumlarda rahmin alınma ameliyatı yapılması da gerekebilir.

Rahim Alınma Ameliyatı (Histerektomi) Nasıl Yapılır?

Rahmin alınması ameliyatı, hasta tam uyutularak ameliyathane ortamında yapılan cerrahi bir operasyondur. Histerektominin pek çok farklı yöntemi vardır. Histerektomi rahmin alınması ameliyatının nasıl yapılacağı hastanın kilosuna, durumuna ve tercihine göre de zamanla değişebilir. Hastanın endikasyonu ve cerrahın yaklaşımı ise, ameliyat şeklini belirler. Günümüz teknolojisi ile birlikte eş zamanlı olarak gelişen, laparoskopik şeklinde adlandırılan, karından birkaç delik açılarak yapılan rahim alma ameliyatı ile uygulanır. Bu da kendi içinde farklı yöntemlerle de gerçekleştirilebilir. Vajinal histerektomide ise, öncelikle laporoskopik olarak ana bağlar vb. temizlenir. Aynı zamanda vajendeki açıklıktan çıkartılarak gerçekleştirilen histerektomiler de bulunur.

Sadece laparoskopik şeklinde yapılıp, batın yüzeyindeki deliklerden birisinin de nispeten biraz daha genişletilerek rahim özel torbalarla da çıkarılabilir. Bu şekilde de parçalama olarak tanımlanan morselasyon söz konusu olabilir. Bir diğer histerektomi rahmin alınması çeşidi standart cerrahi şeklinde de tanımlanan açık bir cerrahi yöntemdir. Açık cerrahi, karından gerçekleştirilen bir kesi yeri ile gerçekleştirilir. Sezaryen kesisine yakın bir kesi bölgesinden rahatlıkla rahim alınabilir. Aynı zamanda kadın hastalıkları ve doğum dışında başka bir bölüm tarafından uygulanamayacak vajinal histerektomi ya da vajenden rahim alma yapılır. Burada da hastanın herhangi bir yerinde kesi bulunmadan, vajinal yoldan rahim kolaylıkla alınır.

Rahim Alınması Ameliyatı (Histerektomi) Ne Kadar Sürer?

Rahmin alınması ameliyatının yaklaşık olarak süresi, rahmin alınma nedenine de bağlı olarak değişebilir. Ama ortalama olarak rahim alma ameliyatının süresi ise, 1-2 saat arası olarak bilinir.

Rahim Alma Ameliyatı (Histerektomi) Öncesi Hazırlık Nasıl Yapılır?

-Rahmin alınması ameliyatından önce hastadan bazı tetkikler de istenebilir.

-Kan tahlili, akciğer filmi, idrar tahlili, EKG tetkiklerinin yanı sıra hastanın durumuna göre doktor başka tetkikler de talep edebilir.

-Rahim alma ameliyatından bir gece önce hastalara lavman gerçekleştirmek gerekebilir.

-Hasta ile ilgili özel bir durum bulunmuyorsa ameliyattan önce 8 saatlik açlık yeterlidir.