Rahim Içi Araç(Spiral)
Rahim içi araç olarak da bilinmekte olan spiral bir kadın doğum yöntemi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Spiral aynı zamanda ria ismi ile de bilinmekte olan bir korunma yöntemi olarak ifade edilebilir. Rahim içi araç, spermlerin yumurtaya ulaşmalarını engeller. Ulaşmaları durumunda ise rahim iç duvar yapısını bozarak döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engelleyici bir özelliğe sahiptir.
Spiral Nedir?
Spiral, dünyada en fazla kullanılmakta olan doğum kontrol yöntemlerinden birisi olarak ifade edilebilir. Yaygın bir şekilde tercih edilmesinde ise takıldığı anda etkinliğinin hemen başlaması ve çıkarıldığı anda doğurganlığın tekrar kazanılması oldukça etkilidir. Kullanılan rahim içi araç(spiral) plastik bir yapıda üretilen bir alettir. Etrafında ise bakır tel sarılıdır. Rahmin iç duvarının yapısına uygun olacak şekilde T şeklinde bulunan bir alet olarak bilinmektedir. Spiralin alt kısmında ise kolay bir şekilde çıkarılmasını sağlayan ipler bulunmaktadır.
Spiralin Koruyuculuk Süresi Ne Kadardır?
Spiralin koruyuculuk süresi takıldığı andan itibaren başlar ve çıkarana kadar da devam eder. Tercih edilen spiralin koruyuculuk süresi farklılık gösterebilmektedir. Ülkemizde kullanılan rahim içi araç(spiral) ise koruyuculuk süresi ortalama 5- 10 yıl olduğunu söylemek mümkündür. Spiral, kadınların korunmasına yönelik bir doğum kontrol yöntemidir. Spiral takıldıktan sonra her yıl düzenli olarak rutin kontrollerin yapılması gerekmektedir. Spiralin koruyuculuk etkisinin içeriğinde bulunan bakır ve progesteron miktarına bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini söylemek de mümkündür.
Spiralin Koruyuculuk Oranı Nedir?
Doğum kontrol yöntemi olarak rahim içi araç(spiral) tercih edecek olan kadınların öncelikli olarak koruyuculuk oranı hakkında bilgi edinmek istediklerini söylemek mümkündür. Diğer korunma yöntemlerine göre spiralin daha yüksek bir koruyuculuk oranına sahip olduğu ifade edilebilir. Spiral kullanan kadınların sadece %2'sinde hamile kalma riski meydana gelebilir. Kullanılan spiralin her 5 yılda bir değiştirilmesi de önerilmektedir. Genel olarak spiralin adet bitiminden sonra takılması tavsiye edilmektedir.
Spiral Nasıl Takılır?
Korunma yöntemlerinden birisi olarak tercih edilen spiral taktırmak, özellikle rahim ağızının daha geniş olduğu adet bitiminden sonra takılmalıdır. Ancak adet olmasa bile gebelik testinde gebe olmadığı anlaşılan kadınlara da spiral takılması mümkün olmaktadır. Spiral takılma işlemi oldukça kısa süren bir işlem olarak ifade edilebilir. Spiral takılma işlemi alanında uzman bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır. Spiral takılması için öncesinde jinekolojik muayene uygulanması gerektiğini söylemek mümkündür. Spiral takılmasına engel oluşturan bir durum olmadığı takdir de ise spekulum takılarak rahim ağzı antiseptik solüsyonla temizlenmelidir.
Tenekulum ismi verilen bir aletle rahim ağzından tutulur ve rahime ideal şekil verilerek rahim içi araç(spiral) yerleştirilir. Son olarak ise spiralin ipi 0. 5- 1 cm civarında kısaltılır ve işleme son verilir. Takılan spiralin çıkarılması için ise iplerinden tutularak çekilmesi gerekmektedir. Kullanılan rahim içi araç(spiral) çıkarıldıktan sonra ise usg ile kontrolünün yapılması gerekmektedir.
Spiral Kullanımı Sırasında Gebelik Meydana Gelir mi?
Koruyuculuk oranı oldukça yüksek olan kadın doğum yöntemlerinden birisi olarak bilinen rahim içi araç(spiral) sırasında da gebe kalma ihtimalinin söz konusu olduğu söylenebilir. Spiral kullanılan kadınların % 2 oranında hamile kalma ihtimalinin söz konusu olduğunun da bilinmesi gerekmektedir. Spiral kullanımı sırasında oluşan gebeliklerin ise riskli olabileceğini ifade etmek mümkün olmaktadır. Gebelik sırasında oluşan gebeliklerde;
-İstenmeyen bir gebelik olması durumunda spiralin çıkarılarak gebeliğin sonlandırılması gerekebilir.
-Gebeliğin devamının istenmesi durumunda ve erken dönemde tespit edilmişse rahim içi araç(spiral) gebelik kesesine zarar vermeden çıkarılmalıdır. Ancak yine de erken doğum ve düşük tehdidi söz konusu olabilmektedir.
-Gebeliğin devamı isteniyorsa ve gebelik süreci ilerlemişse spiral çıkarılmadan takipler uygulanmalıdır. Spiralle gebeliğin devam etmesi mümkün olmaktadır. Ancak bu gebeliklerde enfeksiyon, düşük ve erken doğum risklerinin diğer gebeliklere oranla daha yüksek olduğunun da bilinmesi gerekmektedir.
Spiral Kullanan Kadınların Dikkat Etmesi Gerekenler
Spiral kullanan kadınların dikkat etmesi gereken bir takım durumların söz konusu olduğu söylenebilir. Spiral takıldıktan sonra kasık ağrısı, kötü kokulu akıntı, ateş ve halsizlik gibi durumların yaşanması durumunda doktorunuza ulaşmanız gerekmektedir. Spiral takıldıktan sonra yıllık rutin kontrollerin mutlaka yapılması gerekmektedir. İlk rahim içi araç(spiral) takılmasından sonra 3 ay adet kanamalarında yoğunluk görülmesi söz konusu olabilir. Ancak bu durumun daha fazla sürmesi durumunda doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.