Pelvik Organ Sarkması

Pelvik Organ Sarkması

Pelvik Organ Sarkması

Pelvik organ sarkması halk arasında daha çok “rahim sarkması” olarak bilinir. Kadınlarda oldukça sık görülen bir durumdur. Karın içerisinde olması gereken rahim, idrar kesesi ve rektum gibi organların, sarkarak karın dışına doğru yer almasına pelvik organ sarkması adı verilir. Birçok kadın, rahim sarkması nedeniyle günlük yaşamlarını, egzersizlerini ve cinsel işlevlerini etkileyen semptomlar yaşamaktadır.

Genital bölgenin sarkması durumlarında ise organların sarkmasına göre farklı isimler verilir. Örnek olarak, ön bölgedeki sarkma sırasında idrar kesesi aşağıya inmiş ise sistosel denilir. Arka bölgede rektum sarkmış ise rektosel denilir. Enterosel bağırsakların, uterin prolapsussa rahimin sarkmasıdır. Fakat halk arasındaki kullanımında hepsine birden rahim sarkması adı verilir. Muayenede ki bulgulara göre pelvik organ sarkması seviyelere ayrılır. Bazı hastalarda rahim bütünüyle vajina dışında görülür. Bazen ıkınma ile vajina dışına çıkar, bazense ıkınmayla yalnızca hafif aşağıya doğru iner, ancak vajina dışına kadar çıkamaz.

Pelvik Organ Sarkması Görülme Sıklığı

Kadınlarda görülen rahim sarkmasının sıklığını kesin olarak tahmin etmek mümkün değildi. Bunun yanı sıra yapılan çalışmalarda, kadınların % 6 ila 8’inin pelvik organ sarkması şikayetleri olduğu görülmüştür. Ancak bu çalışmaların ayrıntıya girilmesi hâlinde daha yüksek sonuçların çıkacağı da bilinmektedir.

Pelvik Organ Sarkması Risk Faktörleri

Kadınlarda Rahim sarkması yani diğer adıyla pelvik organ sarkması riskini artıran birkaç faktör bulunmaktadır. Bunların başında doğum yapmak, obezite ve ileri yaşlarda olma durumları vardır. Doğum sayısı artan kişilerde rahim sarkması riski de doğru orantılı olarak artar. Bunun yanı sıra obstetrik faktörler de rahim sarkması riskini artırır.

Sarkma doğumdan önce hamilelik sırasında da oluşabilir. Aynı zamanda vajinal yolla doğum yapmak, sezaryene göre pelvik organ sarkması riskini daha fazla artırır. Ayrıca yaş ilerledikçe sarkma riski de artmaktadır. 80 yaş üzerindeki riski 40 yaş altına göre Neredeyse iki kat daha fazladır. Kilo fazlası olan kadınlar da diğer kadınlara oranla iki kat daha fazla sarkma riskine sahiptir. Zenci Kadınlarda riskin daha az olduğu saptanmıştır. Kronik kabızlık ve sürekli ıkınma, sarkma durumu için bir risk faktörüdür. Sürekli ağır kaldırmak da pelvik organ sarkması riskinin artırdığını düşünülmektedir.

Pelvik Organ Sarkması Önlenebilir mi?

Rahim sarkmasını önlemek adına neler yapılabileceği ile alakalı çok da fazla çalışma yapılmamıştır. Kilo vermek, ağır yük taşımayı gerektiren işlerde çalışmamak, kronik kabızlığın tedavisi gibi önlemler alınabilir.

Pelvik Organ Sarkmasının Klinik Bulguları

Sarkma görülen hastalarda tipik olarak sarkan organla ilgili bazı bulgulara başvurulur. Bunlar ise baskı veya vajinal basınç hissi, dışkı ya da idrar yapmakta sıkıntı olabilir. Alt sırt, bel ağrısı da sıklıkla görülebilir. Semptomların şiddeti, pelvik organ sarkması derecesi ile aynı oranda olmayabilir. Genellikle semptomlar pozisyonla ilişkili olabilmektedir. Sabah ya da sırtüstü yatarken belirgin değildir. Ancak şikayetler günün ilerleyen saatlerinde hastanın ayakta durması ile artar.

Kadınlar genelde vajinal ya da pelvik basınç ve vaginadan dışarı bir şey çıkması ile başvurur. Vajinanın ön duvar kaybı mesane fonksiyonlarını bozabilir. Stres, öksürüp hapşırma, idrar kaçırma durumu da eşlik edebilir.

Bağırsaklar ile ilişkili olarak görülebilecek şikayetler arasında en sık kabızlık vardır. Ancak sık kaka yapma isteği, kaka yapamama, acil kaka yapamama ilerde ortaya çıkabilir. Pelvik organ sarkması cinsel işlevler sırasındaki etkisi azalmış cinsel istek ve ya ilişki sırasında ağrı ile ilişkili değildir. Bunun yanı sıra cinsel tatmin hissini etkileyebilir, kadının ilişkide ağrısı ve ya rahatsızlık hissi olma korkusu

​​​​​beraberinde getirebilir.

Bunun yanı sıra pelvik organ sarkması yaşayan kadınların birçoğunun asemptomatik olduğu unutulmamalıdır.

Pelvik Organ Sarkması Tanı Koyma

Sarkma tanısı muayene sırasında kadın doğum hekimi tarafından konur. Bunun yanı sıra tıbbi hikaye şikayetlerin bilinmesi açısından önemlidir. Çünkü genelde tedavi sadece şikayet üzerinde gelen hastalarda gereklidir.

Pelvik Organ Sarkması Tedavisi

Pelvik organ sarkmasının tedavisi sarkmanın şiddetine göre değişkenlik gösterir. Rahim sarkması eğer çok az veya herhangi bir belirtiye sebep olmuyor ise basit önlemler ile sarkmanın ilerlemesi ve kötüleşmesi önlenebilir. Bu önlemler pelvik kasların güçlendirmez. Ayrıca rahmi desteklemek adına vajinaya plastik bir halka yerleştirme işlemi yapılabilir.

Pelvik Organ Sarkması Tedavisinde Yapılan Ameliyatlar

Zayıflamış pelvik taban dokularının onarımı ameliyat ile düzeltilmesi mümkündür. Bu ameliyat bazen vajinadan, bazen de karından yapılır. Uzman hekim pelvik organları desteklemek adına zayıflamış pelvik taban yapılarına kişinin kendi sağlıklı dokularını ya da sentetik bir maddeyi aşılar.

Bunun dışında pelvik organ sarkması tedavisinde Histerektomi de uygulanabilir. Rahim sarkması çok şiddetli olduğunda rahmin çıkarılması işlemine Histerektomi denir.