Over Kist Ameliyatı
Kadın hastalıklarının başında gelen hastalıklardan biri de over kist adı verilen yumurtalık kistleridir. Bu kistler, neredeyse tüm kadınlarda görülebilmekte ve genel olarak hiçbir belirti vermemektedir. Bununla birlikte over kist ameliyatı tedavisi gereken durumlar olabilir. Uzman doktorun kontrolü dahilinde tedavi yöntemi uygulanır.
Yumurtalık Kisti (Over Kist) Nedir?
Etrafı doku ile sarılı ve içi sıvıyla dolmuş kitlere kist adı verilir. Kist oluşumu vücut genelindeki her dokuda meydana gelme ihtimali vardır. Ancak Over kisti dediğimiz şikayette alt karın kısmında, rahmin iki yanında yer alan yumurtalıklardan birinde ve ya her ikisinde de meydana geldiği görülmektedir. İçi sıvı ile dolu, türleri ve boyutları değişkenlik gösterebilen oluşumlardır. İçerisindeki sıvı; bazen kan olabilirken bazen apse ve ya daha yoğun bir içerik olabilmektedir. En sık görülen türü ise folikül kisti olarak bilinmektedir. Diğer iyi huylu türleri ise Corpus Luteum (Korpus luteum) kisti, Endometriomalar (Çikolata Kistleri), Serozkistadenom ve Müsinözkistadenom over kisti türleridir.
Üreme çağındaki kadınların yumurtalıkları, ayda bir kez over hücresinden oluşmakta olan bir yumurta üretir. Bu oluşum Folikül olarak adlandırılır. Regl döneminin ortalarında çatlar ve yumurtlama oluşur. Ancak kimi dönemlerde folikül oluşumu çatlamayarak büyümeye devam eder. Bu şekilde ise “over kisti” dediğimiz sendrom görülür.
Genellikle vücudun diğer bölgelerinde oluşan kistlerin hızlıca fark edilmesi mümkündür. Çünkü organda fonksiyon bozukluğu ve ya başka tür belirtiler görülür. Ancak bu durumun, over kistleri için söylenmesi pek mümkün değildir. Çeşitli nedenlerden dolayı birçok kadında en az bir defa över kistleri ortaya çıkabilir. Genellikle ağrısızdır ve hiçbir belirti göstermez. Bununla birlikte kistlerin yaklaşık %85’i iyi huylu oluşum göstermektedir. Ancak kimi durumlarda kötü huylu da olduğu görülmektedir. Uzman doktorun denetimi ve gözlemleri dahilinde hastanın over kist ameliyatı olup olmayacağına karar verilir.
Over Kist Belirtileri Nelerdir?
Over kisti, genellikle çoğu kadın tarafından fark edilmeden ilerler. Hastalığın birçoğu rutin jinekoloji muayenesi sırasında tespit edilir. Bunun dışında zaman içerisinde büyüyüp birkaç belirti göstermeye başladığı zaman da hasta fark etmeye başlayabilir. Over Kist hastalığının kişi üzerindeki en sık görülen belirtileri şu şekildedir;
-Adet düzensizliği ve ya hafif lekelenme ya da hiç adet görememe
-Sindirim sistemi ve idrar yolu rahatsızlıkları
-Karın bölgesinde oluşan şişlik ve ağrı
Bu belirtiler hastalarda görülen şikayetlerdir. Ancak çok fazla büyümemiş veya iltihaplanmamış kistlerde bu belirtiler dahi görülmez. Dışkılama sırasında sancı veya dışkılayamama yani kabızlık şikayetleri de görülmektedir. Bunun dışında idrara sık çıkma gibi, kistlerin mesaneye baskı uygulaması ile yol açtığı şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerin yanı sıra kilo alma, kusma ve mide bulantısı gibi yan etkiler de olabilir.
Kasıklarda ve cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan ağrılar yumurtalık kisti habercisi olabilmektedir. Hastada İnfertilite (kısırlık) söz konusu ise temelde yatan nedenlerden biri olarak over kistleri akla gelir. Over kisti oluşmuş hastada belirti görülmeyebileceği gibi, bu belirtilerin, tek başına ve ya toplu hâlde de görülmesi muhtemeldir. Ancak belirtilerin yoğun olarak görüldüğü hastalarda over kist ameliyatı yöntemine başvurulması mümkündür.
Over (Yumurtalık) Kisti Ameliyatı
Yapılan muayene sonrasında belirlenen over kist tedavisinde kistin durumuna, hastanın yaşına ve tıbbi geçmişine göre bir yol izlenir. Sıklıkla görülen folikül kistleri genelde zaman içerisinde kendi kendine yok olur. Bu gibi durumlarda uzman doktor, “gözlem” yolu ile kontrol takibi yapabilir ve over kist ameliyatı gerekmez. Bu yöntem dahilinde hasta rutin aralıklarla muayene edilir ve kistin mevcut durumuna bakılır. Ancak diğer tüm kistlerin over kist ameliyatı istenebilir.
Over kistinin katı ya da yarı katı halde olması durumunda, menopozdan veya ergenlik dönemine geçiş olmadan oluşması hâlinde, 5 cm üstü büyüklüğünde olması, kötü huylu ve hızla büyümesi durumlarında cerrahi müdahale gerekebilir. Bunun dışında kistin kendi etrafında dönmesi sonucu kan dolaşımı rutinini bozmuş ise (torsiyon) ve ya pelviste metastaz, asit gibi belirtiler meydana gelmişse over kist ameliyatı gereklidir.
Over kistiniz varsa, kontrol edilmesini veya alınmasını istiyorsanız kliniğimiz ile irtibata geçebilirsiniz. Yumurtalık kisti ameliyatı, gelişen teknoloji ile bugün çok daha başarılı olarak yapılabilmektedir. Over kistlerinin, laparoskopi ve laparotomi şeklinde cerrahi tedavisi yapılabilir.
Laparoskopi (Kapalı) Ameliyat
Yapılan tetkikler sonucu over kistinin iyi huylu anlaşılmış ve küçük boyutta olduğu tespit edilmiş ise laparoskopi yöntemi ile over kist ameliyatı tercih edilir. Bu yöntemde göbeğin hemen altında küçük bir kesi açılır. Karın içine ulaşılarak over kistini çıkarma işlemi yapılır. Bu ameliyat hasta genel anestezi altındayken gerçekleşir. Ameliyat sonrası ise iyileşme süresi hızlı ve olabildiğince ağrısız ilerler.
Laparotomi (Açık) Ameliyat
Over kistinin çok büyük boyutta olması ve kötü huylu oluşuma sahip olması durumunda Laparotomi yöntemi tercih edilir. Bu yöntemde karın bölgesinde daha büyük bir kesi açılır. Yumurtalık kisti dışarı çıkarılır. Eğer kist kötü huylu ise cerrahi işlem sırasında, over’in tamamını alınır Bu yöntem hasta genel anestezi altında iken uygulanır. Ameliyat sonrası iyileşme süresi ise Laparaskopi ameliyatına göre daha yavaştır. Kimi hastada ağrı da meydana gelebilir.