Myomektomi
Myomektomi, kadın hastalıkları ile ilgili bir durumdur ve önlem alınmadığı takdirde kadınların hayatını oldukça olumsuz bir şekilde etkiler. Hastalığı ne kadar erken fark edilirse kişinin sağlığı için o kadar iyi olacaktır. Op. Dr. Aylin Anıl ARSLAN, myomektominin yanı sıra pek çok kadın hastalığının tedavilerini sunmaktadır.
Myomektomi Nedir?
Myomektomi, uterus fibroidlerini bir diğer adıyla bilinen leiomyomları çıkarma ya da alma amacı ile gerçekleştirilen bir ameliyat olarak bilinir. Uterus fibroidleri, rahimde çok yaygın bir şekilde bilinen kanserli olmayan büyümeler olarak bilinir. Rahim miyomları, genel olarak doğurganlık çağında gelişme gösterdiği bilinse de her yaşta meydana gelebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
Cerrahin myomektomi işlemi sırasında en temel amacı belirtilere sebep olan miyomları almak ve rahmi yeniden düzenleyecek şekilde işlem yapmaktadır. Tüm rahmin alındığı işlemden farklı bir işlem olarak myomektomi yalnızca miyomların aldığı bir işlemdir. Rahmin geri kalan bölgelere dokunulmaz. Bu myomektomi hastalığını atlatan kadınlarda, ağrılı bir regl kanamasının yanı sıra pelvik basıncı azalması gibi semptomlar gibi belirtileri iyileştiği görülmektedir.
Myomektomi Hangi Durumlarda Yapılır?
Uzman doktor, normal aktivitelerin önüne geçen ya da rahatsız edici durumları engelleyen belirtilere sebep olan miyomların alınması için myomektomi işlemini önerebilir. Ameliyata ihtiyaç duyulan zamanlarda rahim fibroidleri için myomektomi seçilmelidir. Bunun nedenleri ise; rahmin alınmasını istememek, çocuk doğurmayı istiyor olmak, rahimde olan miyomların doğurganlığın önüne geçmesi gibi durumlar olarak sıralanabilir.
Myomektomi İşlemi Nasıl Yapılır?
Myomektomi işlemi miyomların boyutu, konumu ve ne kadar miktarda olduğuna bağlı olarak değişebilen işlemler olarak bilinir. Bazı durumlarda miyom çıkarma işlemi yapılsa dahi rahimden miyomların hepsi alınamayabilir. Bu durum da zaman içerisinde miyomların tekrar büyüyüp semptom göstermesine yol açabilir. Belli bir zaman geçtikten sonra tekrar bir işlem gerekebilir. Üç çeşidi bulunan cerrahi işlemdir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
1. Laparoskopik myomektomi: Birkaç adet küçük abdominal insizyon yolu ile miyomlara erişme sağlanır ve uzman doktor bunları çıkarır. Göbek deliğinin içerisinden ya da yakınına bir yerde küçük bir kesi açılır. Sonrasında karına bir kamera ile donatılan tüp sokulur. Karın duvarında yer alan küçük kesiler yardımı ile yerleştirilen aletler ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Bazı zamanlarda miyom parçalara ayrılmış şekildedir ve karın duvarında bulunan küçük kesilerden çıkarılır. Diğer durumlarda ise miyom parçalara ayrılmayacak bir şekilde çıkması için karında büyük olan bir kesiden çıkarılmaktadır. Nadir durumlarda da miyom vajinada yer alan bir kesiden alınabilir.
2. Abdominal myomektomi: Açık abdominal kesiden sonra rahme erişilir ve miyomlar çıkarılır. Bikini hattı olarak bilinen bölgeden yatay olacak bir şekilde kesi yapılacak şekilde gerçekleşir. Bazı durumlarda ise dikey olan kesilere ihtiyaç duyulmaktadır.
3. Histeroskopik myomektomi: Rahimde bulunan ve önemli bir seviyede çıkıntı yapan küçük miyomların tedavisi için kullanılan bir yöntem olarak bilinir. Uzman doktor serviks ve vajina yardımı ile rahme yerleştirilen aletler ile miyomlara ulaşmaktadır. Sonrasında bunlar çıkarılır. İlk önce rahme küçük ve ışığı bulunan bir alet sokulmaktadır. Rahmin boşluğunu geniş bir duruma getirmek ve rahim duvarının ince hale gelmesini sağlamak için rahme berrak yapıda bir sıvı, genel olarak steril tuz solüsyonu dökülmektedir.
Uzman doktor bir bıçak ya da elektrik yardımı ile miyomda olan parçaları koparır ve miyom tam anlamıyla gidene kadar parçaları rahimden almaktadır. Bazı durumlarda büyük olan rahimler bir ameliyat esnasında tamamen alınmamaktadır. İlk ameliyat sonrasında ikinci bir ameliyat gerektirebilir.
Myomektomi Ameliyatı Sonrası Ne Gibi Durumlar Olmaktadır?
İşlem sonrasında uzmanlar genel olarak ağızdan alınacak bir ağrı kesici yazmaktadır. Ameliyat sonrası yapılması ve yapılmaması gereken şeyler hakkında bilgi verir. Geçirilen işlem türüne göre vajinal lekelenmeler ya da kanamalar görülebilir. Sonuçlarına bakıldığında ise semptomlarda ise rahatlama olduğu görülmektedir. Pelvik ağrılar, regl döneminde olan aşırı kanama, basınç gibi rahatsız edici belirtiler ortadan kalkmış olur.
Doğurganlık durumları da bununla birlikte iyileşme gösterir. Laparoskopik myomektomi işlemi geçiren kadınlarda, işlemden sonra yaklaşık olarak 12 ay içerisinde bir gebelik sonucu elde edilmiş olur. Rahmin iyileşmesi için ise bekleme süresi 3 - 6 ay arasında değişkenlik gösterir. Bu süre zarfı boyunca gebe kalınması pek doğru değildir.