Laparoskopi Destekli Vaginal Histerektomi(Histerektomi)(Lavh)
Kadınlarda üreme sistemini oluşturan rahim bölgesinde birçok nedenden dolayı sıkıntılar olabilmektedir. Kadınlarda sezeryan sonrasında en sık yapılan ameliyat laparoskopi destekli vaginal histerektomi(histerektomi)(lavh) yani laporoskopi ile rahmin vajinadan dışarı alınması işlemidir. Bu ameliyat kadınlarda büyük bir yüzdeyle uygulanmaktadır.
laparoskopi destekli vaginal histerektomi(histerektomi)(lavh) kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kapalı sistem olarak bilinen laparoskopi sistemi ile yapılmaktadır. Histerektomi latinceden gelen bir kelime olarak rahmin dışarı alınması anlamına gelmektedir.
Histerektomi
Histerektomi kadınlarda sıklıkla görülen bir tedavi şeklidir. Sık doğum yapma, doğum sonrası rahmin işlevini yerine getirmeme ve rahim ağzı kanseri gibi farklı nedenlerden dolayı uygulanabilmektedir. Histerektomi ameliyatlarında birçok farklı yöntem ve çeşit bulunmaktadır. Bu sebeple histerektomi konusunda uzman ve deneyimli bir hekime muayene olmak gerekmektedir.
Histerektomi operasyonları, Total Abdominal Histerektomi (TAH), Subtotal Histerektomi, Vajinal Histerektomi ve laparoskopi destekli vaginal histerektomi(histerektomi)(lavh) olarak farklı türlere ayrılmaktadır. Hem uygulama hem de sonuç olarak bu tedavi yöntemleri bir birinden farklıdır.
Total Abdominal Histerektomi (TAH)
Karın bölgesinden yapılan bir kesi ile rahmin tamamının dışarı çıkarılması ya da alınması işlemine denmektedir. TAH ameliyatlarında her iki yumurta da kalmaktadır. Özellikle 45 yaş altında bulunan bayanlara yapılmaktadır. Nedeni ise hastaların erken menopoza girmesinin engellenerek menopoz nedeniyle oluşacak tıbbi sorunların önüne geçilmektedir.
Tah ameliyatı sonrasında kadınların adetten kesilmesi menopoza girmesi uzamaktadır. Bu nedenle de yumurtalık kaynaklı hormonal bozukluklar, ateş basması, çarpıntı terleme gibi sorunlarda ortadan kalkar. Ayrıca kalan yumurtalar bir süre daha rezerv görevini yürütmektedir. Ancak bir süre sonunda rezerv tükendiğinde hormonların azalması ile menopoz şikayetleri başlamaktadır.
Subtotal Histerektomi
Subtotal Histerektomi ile karın bölgesinden yapılan bir kesi ile rahim ağzı yani serviks denilen bölge bırakılmaktadır. Bu ameliyat genelde 40 yaş altında bulunan genç hastalar tarafından tercih edilmektedir. Bu ameliyatta yapılan işlemler sonucunda rahim ağzı bırakıldığı için hasta bir süre daha addet görmeye devam edecektir.
Subtotal Histerektomi kapsamında bir dezavantaj bulunmaktadır. Bu da rahim ağzı bırakıldığı için hastaların bu kanser türüne yakalanmamak için yılda en az bir kere kanser taramalarını yaptırması gerekmektedir.
Vajinal Histerektomi
Laparoskopi destekli vaginal histerektomi(histerektomi)(lavh) ile benzer bir özellik barındırmaktadır. Vajinal histerektominin diğer tedavilerden farkı rahmin karın bölgesinden açılan kesi ile değilde vajinadan alınması işlemine denilmektedir. Genellikle doğumlar sonrasında ya da başka nedenlerden dolayı yaşanan rahim yani uterus sarkması işlemlerinde kullanılmaktadır.
Rahim ile beraber yumurtalıklarda alındığı için genel olarak 45 yaş üzerinde yer alan bayanlara uygulanmaktadır. Operasyon sonrasında her hangi bir kesi olmadığı için iyileşme süreci çok daha kısa olmaktadır. Ayrıca ihtiyaç duyulması sonucunda mesane sarkması gibi operasyonlarda yapılmaktadır. Ayrıca vajinal histerektomi ile gerekirse hastaların aynı anda iki yumurtalığı da alınmak zorunda kalabilmektedir.
Laparoskopi Destekli Vaginal Histerektomi
Laparoskopi amelşyatları birçok farklı hastalık için uygulanmaktadır. Laparoskopi destekli vaginal histerektomi(histerektomi)(lavh) ile diğer ameliyatlarda olan kesiler bu işlemde olmamaktadır. Buda hastaların bu tarz ameliyatlara olan tercihini artırmaktadır. Çünkü bu ameliyatlar laparoskop denilen özel bir alet ile yapılmaktadır. Ve sadece 1 - 2 cm genişliğinde kesiler yeterli olmaktadır. Buda iyileşme sürecini v.s artırmaktadır.
Laparoskopi destekli vaginal histerektomi(histerektomi)(lavh) ile hastaların göbek geliğinde açılan bir cm genişliğinde bir kesi ile batı bölgesine kamera yönlendirilmektedir. Daha sonrasında kasık bölgesinde açılacak minik kesilerden de cerrahi aletler yerleştirilmektedir. Sonrasında rahim duvarı bağlantıları kesilerek rahim vajinadan dışarı çıkartılmaktadır.
Laparoskopi destekli vaginal histerektomi(histerektomi)(lavh) ile küçük bir kaç kesi açılmaktadır. Diğer ameliyatlarda ise daha büyük ve iyileşmesi zor kesiler olmaktadır. Bu operasyonda ise iki küçük kesi açılmaktadır. Bunlar hem dışardan görünmez hem de diğer yöntemlere göre çok daha kolay iyileşir.
Histerektomi Ameliyatlarının Nedenleri
Kadınlarda rahim kaynaklı birçok hastalık meydana gelmektedir. Histerektomide hastalıkların başında gelmektedir. Birçok farklı nedenden ötürü histerektomi tedavisi başlanmaktadır.
Miyomların alınması: Halk arasında rahimde ur ya da iyi huylu tümör olarak bilinmektedir. Birçok kadının karşılaştığı bir durumdur. Bu miyomların tedavisinde histerektomi kullanılmaktadır.
Kanser: Rahim ve rahim ağzı kanseri kadınların en çok karşılaştığı sorundur. Bu nedenle de tedavi için histerektomi ye başlanmaktadır.
Adet Düzensizlikleri: Birçok nedenden dolayı bazı kadınların adet görmelerinde düzensizlik olmaktadır. Bu nedenle de histerektomi ameliyatına başvurulmaktadır.
Doğum sonrası rahim sarması: Normal doğumlar sonunda rahimde sarkmalar olmaktadır. Bir çok kadın bundan şikayetçidir. Bu sebeple de tedavi için histerektomi kullanılmaktadır.