Kürtaj

Kürtaj

Kürtaj

Günümüzde birbirinden farklı rahatsızlıklar bulunmaktadır. Özellikle de kürtaj pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Rahim içerisindeki gebeliğin tahliyesi genellikle kürtaj olarak bilinmektedir. Gebeliğin sonlandırılmasını isteyen kişiler kürtaj yaptırabilirler. Kürtaj diğer bir adıyla çocuk aldırma olarak bilinmektedir. Rahim içinin temizlenmesi ile birlikte kürtaj oluşur. Kürtajın ise birbirinden farklı yöntemleri kullanılmaktadır. Kürtaj diğer bir adıyla küretaj yöntemi olarak bilinir. Hamile olmayan ama fazla adet kanamaları olan kişilerde tedavi yöntemi olarak küretaj da kullanılabilir. Çocuk aldırma işlemleri farklı yöntemler ile kullanılmaktadır.

Kürtaj İle İlgili Merak Edilenler

Çocuk aldırma anlamına gelen kürtaj genellikle dünyanın her ülkesinde yıllardan beri konuşulmaktadır. Bazı ülkelerde kürtajın sınırları da belirlenmiştir. Bazı ülkelerde kürtaj yaptırmak hak olarak bilinir. Kürtaj bazı ülkelerde gebeliğin belli haftalarına kadar geçerlidir. Dünya genelindeki 73 ülkede kürtaj serbest olarak uygulanmaktadır. Ayrıca 68 ülkede ise kürtajın yasaklandığı bilinir. Türkiye Cumhuriyeti genelinde gebeliğin 10. haftasına kadar kürtaj yapılabilir.

Hangi Durumlarda Kürtaj Yapılacak?

Kürtaj yapılabilmesi için belli şartlar gerekmektedir. Rahim içerisinde bulunan cenin ihtiyaç duyulduğu takdirde çeşitli yöntemlerle alınır. Bu işleme ise kürtaj adı verilmektedir. İstenmeyen gebeliğin sonlandırılması için kürtaj yapılır. Bazı gebelikler istense bile sağlık sorunlarının olması nedeniyle kürtaj yapılabilir. Anne karnındaki bebeğin kalp atışının durması ve gebelikte sakıncalı ilaçların kullanımı gebeliği tehlikeye sokabilir. Anne adayının yüksek dozda radyasyona maruz kalması da kürtaja neden olabilir. Embriyo oluşumunun hiç görünmediği boş gebeliklerde ve ya gebeliğin anne hayatını tehlikeye atacağı durumlarda kürtaj yapılır. Çocuk aldırma dışında rahim kalınlaşması olan kadınlarda da tedavi amacıyla kürtaj yapılmaktadır.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Gebeliğin sonlandırılması istendiği takdirde kürtaj yapılabilir. Geçmiş yıllardan itibaren kürtaj farklı yöntemlerle yapılırdı. Özellikle de ilk zamanlarda kürtaj için küret diye adlandırılan sert metaller kullanılırdı. Sert metallerin kullanımı ile kürtaj işlemi de tamamlanırdı. Bu sert metaller ile birlikte rahim içi ceninden iyice temizlenirdi. Kürtaj kelimesi de kazımak anlamına gelmektedir. Kullanılan yöntem aşırı kanamaya neden olmaktadır. Ayrıca iç duvar zedelenmeleri de görülürdü. Yapışma riskinin de olduğu durumlarda rahim delinme riski kazanırdı. Bu nedenle küret ile kürtaj yöntemi günümüzde çok fazla kullanılmamaktadır.

Vakumlu Kürtaj Nedir?

Günümüzde daha sağlıklı olduğu için vakumlu kürtaj yöntemi kullanılıyor. Vakumlu küret yöntemi kullanılarak rahim içerisine ve anne sağlığına daha az zarar verilmesi hedeflenir. Az zarar verici bir yöntem olan vakumlu kürtaj günümüzde oldukça dikkat çekiyor. Vakum aspirasyonu kullanılarak kürtaj sırasında tek kullanımlık steril olan kanüller ile rahim ağzından iç kısma giriliyor. Bu sayede negatif basınç sağlayan karmen adlı enjektör ile gebelik materyali ile çekilir. Yapılan bu işlem ile birlikte doku kalınmaması sağlanır. Özellikle işlem ultrasyon eşliğinde tekrarlanmaktadır. Vakumlu kürtaj işlemi çoğunlukla 5 ya da 6 dakika kadar sürmektedir.

Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürer?

Kürtaj işlemlerinin süresi genellikle gebelik haftasına göre değişmektedir. Kürtaj yöntemi ve gebelik süresine göre kürtaj zamanı 5 ya da 10 dakika arasında değişiklik gösterir. Bazı hastalarda sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapılır. Hastanın alacağı hafif dozlardaki anesteziler ile kürtajın yapıldığı hastalarda işlem vakti ayarlanır. Özellikle kürtaj işlemi sırasında hastaların dinlenme süreleri de göz önünde bulundurulur. Anestezi ile yapılan kürtajlarda işlem süresinin aynı olduğu bilinir. İşlemin ardından yaklaşık 20 dakika kadar hastanın dinlenmesi sağlanır. Bu dinlenme süreleri de toplam kürtaj zamanına eklenmelidir.

Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kürtaj öncesinde yapılması gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Özellikle de kürtaj işlemini işinde uzman kişilerin yapması gerekmektedir. Konusunda tecrübeli kişiler tarafından sterilize kurallara uyularak tüm olumsuz riskler de ortadan kaldırılmalıdır. Kürtaj olmaya gelen hastaların yaklaşık 6 saat öncesinden yeme ve içmeyi bırakmaları gerekir. Sigara kullanan bazı hastalar ise 6 saat öncesinden sigara içmeyi de bırakırlar. Kürtaj işleminin yapılacağı hastaneye gelirken hastanın yanında mutlaka bir refakatçi de bulunmalı. Normal yaşamında kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler işlemden önce kan sulandıran ilaçları içmemeliler.

Kürtaj Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kürtaj sonrasında yapılacak tüm işlere dikkat edilmelidir. Kürtajın 3 saat sonrasında yeme ve içmeye dönülür. Bulantı yapan gıdalardan da uzak durulmalıdır.