Jinekolojik Onkoloji
Kanser, tüm dünyayı etkisi haline alan ve oldukça yaygın hale geldiği görülmektedir. Tüm hastalıklardan korunma yolları, belirli sürelerde kontrol ve muayene işlemlerine tabi olunması gerekilmektedir.
Sağlık ile ilgili gerekli önlem ve tedbirlerin alınması durumunda, uzun ve sağlıklı bir ömür geçirme imkanı sağlamaktadır. Alınacak tedbirlerin başında ise, beslenme ve spor yapmanın önemi yüksektir. Kanseri tetikleyen, zararlı madde kullanımından uzak durulması sağlık ve kaliteli yaşam sunmaktadır.
Yaygın Görülen Kanser Türleri
Kanserlerin çeşitleri oldukça fazla olması, yaşamı tetikleme aşamasında olumsuz sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. Bazı kanser çeşitleri erkeklerde yaygın, bazı türler ise kadınlarda yaygın olarak görülmektedir. Kadınlar hastalarda yaygın, meme kanseri ve rahim kanseri gibi hastalıkların yaygın olarak yaşandığı görülmektedir. Kadınların rahim kanseri ile ilgili tedavi ve tanı teşhislerinde jinekolojik onkoloji birimi yardımcı olmaktadır.
Kadın hastalıklarının ilgi alanına giren jinekolojik onkoloji birimi, kadınların ürüme organı ve yumurtalıkları ile ilgili yaşanacak hastalık süreçlerinin takibi ve tedavi işlemlerinin yapılması için yardımcı olan bölümler olarak yer almaktadır. Kadın ürüme organlarında görülen tüm kanser türlerini inceleyen ana bilim dalı jinekolojik onkoloji birimi ilgilenmektedir.
Rahim Kanseri Belirlileri Nelerdir?
-Sıklık ile görülen vajinal kanamalar yaşanması,
-Aşırı kilo kayıplarının yaşanması,
-Cinsel ilişki sırasında yaşanan yüksek ağrının hissedilmesi,
-Kanlı olmayan akıntıların yaşanması,
-Adet gören kadınların adet sırasından kanamaların yaşanması,
-Menopoz döneminden sonra görülen kanamalar,
-Adet sürelerinden fark edilebilir uzama süreleri,
-Pelvik ağrılar.
Rahim kanserinin tespiti için önce tanı konulması gerekmektedir. Uzman hekim ve kurumlar aracılığıyla jinekolojik onkoloji bölümünün yapmış olduğu muayene ve çalışmalar sürecinden sonra tanı konulmuş olacaktır. Sonraki aşamalarda ise tedavi yöntemlerinin belirlenmesi uzman hekimler tarafından belirlenmektedir. Hızlı ve sağlıklı sonuçların elde edilmesi için hekimlerin sunmuş olduğu tüm bilgilere uyulması gerekmektedir.
Rahim Kanseri Tanı Koyabilme Yöntemleri Nelerdir?
-Vajinal ultrason
-Histeroskopi
-Endometrial Biyopsi
-Dilatasyon ve Küretaj
-Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR)
Rahim Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Rahim kanserinde jinekolojik onkoloji erken teşhis yapılması durumunda, iyileşme süreçlerinin yaşandığı ve olumlu sonuçların alındığı görülmektedir. Belirli muayenelerin her dönem yapılması oldukça önemlidir. Büyük bir tehlike haline gelen kanser türleri, belirli yöntemler ile uzman hekimler aracılığıyla tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Genel cerrahi yöntemi:
-Kemoterapi
-Radyoterapi
-Hormon tedavi yöntemi
Kanser Hastaların Uzman Hekimlerden Hangi Bilgileri Alması Gerekmektedir?
Kanser, hayati riskleri taşıyan bir hastalık olması kişiler açısından zorlu bir sürecin başlamasına neden olmaktadır. Hastaların psikolojilerini yüksek, uzman doktor ise hastaların tedavi süreçlerinde hep yanında ve anlayışlı olması önemlidir. İlgili jinekolojik onkoloji hekimlerinden alınması gerekilen bilgiler.
-Farklı türlü kanser çeşitleri için risk oluşturabilir olması,
-Kanserin iyileşme sürecinden sonra yeniden görülme ihtimalinin öğrenilmesi,
-Tedavi ve iyileşme süreçlerinden sonra nasıl bir süreçten geçileceği,
-Kanser ile mücadele konusunda uygulanan tedavi de kanserin ortadan kalkması mı? Yoksa ilerlenmesinin durdurulması mı? Amaçlanmıştır.
-Tedavi yöntemleri ve kaç çeşit uygulanacağı,
-Uygulanacak tedavi yöntemi hakkında bilgi,
-Kanserin ilerleme seviyesi hakkında bilgi.
Kanser Neden Riskli Hastalıklar Bölümünde Yer Alıyor?
Kanser, takip edilmeyen bazı hücrelerin kendi içinde parçalanması ile ayrı bir oluşumun meydana gelmesi ile oluşmaktadır. En kolay ve kısa açıklaması bu şekilde yapmak mümkün olacaktır. Fakat kanserin öldürücü değil, ihmalin öldürücü olduğunu unutmamak lazım olduğu unutmamak gerekiyor. Çünkü her yıl sağlık tarama testine dahil olan kişilerin, kanser ve benzeri hastalıkların ilerlenmesinin engellenmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Kadınlar içinde jinekolojik onkoloji, kontrollerin yapılması ve zamanında müdahale yapılmasının önemi ortaya çıkmaktadır.
Rahim Kanserinden Koruma Yöntemleri Nelerdir?
-HPV aşısını yaptırmak,
-Belirli dönemlerde smear testi yaptırmak,
-Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanımı önem vermek,
-Doğum kontrol ilaçlarının kullanımı kanser riskinin oluşmasını azaltır,
-Alkol ve sigara gibi zarar madde kullanımından uzak durulması,
-Alanın da uzman jinekolojik biriminden bilgi ve tarama süreçlerini yaptırılması.
Kanserin oluşumunda en çok neden olan zararlı madde tüketiminin kesinlikle uzak durulması ve çocuklara ufak yaşlardan itibaren eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Sağlıklı beslenme ve spor egzersiz işlemleri, kanser riskinin azalması konusunda olumlu sonuçlar alınması yardımcı olmaktadır. Yağlı ve organik ürünlerin tüketimi, kişilerin hayati risklerinde kayıplar yaşanmasına neden olmaktadır.