Histeroskopi
Rahimin iç kısmının cerrahi bir kesime gerek olmadan rahim ağzına sokulan bir teleskop ile incelendiği prosedüre histeroskopi denir Histeroskop adı verilen bir teleskop, hasta rahiminin daha rahat görünebilmesi için kameraya ve ışığa bağlanır. Histeroskopi yapılmadan önce hastaya diyet gereksinimi hakkında talimatlar verilebilir.
Diyeti uygulayan hasta, randevu günü operasyon için hazır halde gelir. Ayrıca histeroskopi yapılmasını engelleyebilecek enfeksiyon gibi sorunların olup olmadığına bakmak için kan testleri yapılır. Bunun dışında kişide hamilelik şüphesi var ise hamilelik testi de yapılır.
Histeroskopi sırasında genellikle anestezi uygulaması yapılmaz. Herhangi bir kesi yapılmadığı için ve işlemler hızlı bir şekilde ilerlediği için pek fazla rahatsızlık hissi oluşmaz. Ancak, hastanın tercihi ve ya o anki durum ihtiyacına göre ağrı kesici verilebilir. Hatta rahim ağzının uyuşturulması işlemi de yapılabilir. Miyomların çıkarılması gibi önemli bir işlem yapılacak ise genel anestezi uygulanabilir.
Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Hastanın bacakları destekler ile uzatılır. Ardından bir örtü ile mahremiyet korunur. Histeroskopi işlemi için vajina, rahim ağzı ve ardından rahime ulaşmak gerekir. Bir spekulum yardımı ile açılan vajina antiseptik bir çözelti ile temizlenir. Histeroskop yerleştirilir. Daha sonra rahim boşluğuna kadar ilerletilerek bu şekilde tüm duvarlar görüntülenir. Histeroskopun yerleştirilmesinden sonra, daha rahat işlem yapabilmek için rahim boşluğunu şişirmek gerekir. Bunun için sıvı ya da gaz enjekte edilir.
Anormallikleri tanımlamasına yardımcı olmak için kamera görüntüleri monitöre aktarılır. Böylelikle rahimdeki problem not edilebilir ya da o an tedavi edilebilir. Ek ameliyatlar gerekirse aletler histeroskopi sırasında içindeki ince kanaldan geçirilerek yapılabilir. Bu aletler de patolojik test için gönderilecek dokunun çıkarılmasında yardımcı olur. Daha karmaşık durumlarda ise rahimin dışını da aynı anda görüntülemek gerekebilir. Bu da karından uygulanan laparoskopi işlemi gibi yardımcı bir işlem ile tamamlanır. Prosedür tamamlandığı zaman histeroskop rahimden çıkarılır. Genellikle Histeroskopi işlemi yaklaşık 30 dakikada tamamlanır.
Histeroskopi Neden Yapılır?
Hastada Histeroskopi ile bazı teşhisler ve ya tedavi edilebilecek problemler vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir;
-Olağandışı vajina kanamaları,
-Adet döneminin ağır geçmesi,
-Ara ara kanama,
-Miyomlar
-Polipler,
-Hamile kalmanın zorlaşması,
-Cinsel ilişki sonrası gelen kanama,
-Rahim astarındaki hasarlı akar dokusu
-Tekrarlayan düşükler,
-Spiralin yerinden çıkması durumu
-Fallop tüplerinde tıkanma,
-Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri
-Konjenital rahim anormallikleri,
-Anormal pap smear testi sonucu
-Endometriyal astarın çıkarılması
-Menopoz sonrası kanama,
-Rahimin anormal pozisyonu,
-Rahim boşluğunun tıkanması
-Rahim ağzı açıklığının skarlanması
-Rahim ağzı kanallarının tıkanması gibi durumlar histeroskopi işlemini gerektirir.
Histeroskopi Sonrası Kanama
Histeroskopi sonrasında iyileşme süresi hastaya uygulanan anesteziye göre değişkenlik gösterir. Lokal veya genel anestezi sonrası, hastanın durumu stabil olana kadar kan basıncı, oksijen ve nabız seviyesi izlenir. Ancak anestezi uygulanmamış ise histeroskopi sonrası özel bir bakıma gerek yoktur.
Anestezinin etkisi geçtikten sonra mesane normal olarak çalışır, yemek yenilebilir ve sıvı tüketilebilir. Uzman doktorun farklı bir önerisi olmadığı sürece aynı gün duş yapılabilir. Bununla birlikte işlem sonrası birkaç gün içinde ağrı, kramp ve ya vajinal kanamalar olabilir. Ancak şiddetli karın ağrısı, ateş ve ya şiddetli kanama olursa doktor kontrolü gerekebilir.
Hasta histeroskopi sonrasında doktorun önerdiği ilaçlar dışında hiçbir ilaç almamalıdır. Histeroskopi sonrası adet dönemi, normalden farklı bir zamanda gerçekleşebilir. Ancak, bu değişiklikten sonra normal döngü düzenine geri dönmesi beklenir.
Histeroskopi Riski midir?
Histeroskopi çok güvenli bir işlem olarak bilinir. Nitekim tüm tıbbi işlemlerde olduğu gibi düşük de olsa riskler oluşabilir. Hastada histeroskopi ile alakalı ana risklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;
-Rahimde ve ya rahim ağzında hasar: Oldukça nadir görülür ve küçük bir risktir. Onarmak için ek başka bir operasyon gerekebilir.
-Aşırı kanama: Genel anestezi altında nadiren meydana gelebilir. Uzman doktor gözetiminde müdahale hemen yapılır.
-Rahim enfeksiyonu: Hastada vajinal akıntıya, ağır kanamaya ve ateşe neden olan rahim enfeksiyonu; uzmanın antibiyotik ilaçlar ile müdahalesi ile tedavi edilir.
Sıvı emilimi: Kişide histeroskopi ile ortaya çıkabilecek nadir durumlar arasında sıvı emilimi riski vardır. Özellikle Miyomların giderildiği ameliyatlar esnasında, çok fazla sıvının emilmesi sonucu kan dolaşımında tuz dengesizliği oluşabilir. Çok ciddi olan bu risk ise işlem sırasında kaybedilen sıvı miktarının izlenmesi ile önlenebilir.